Voorlichting voor eigenaar-bewoners

27 oktober 2009

Rechten en plichten van VvE’s en VvE-leden toegelicht

In gesplitste panden dient het onderhoud via een vereniging van eigenaren geregeld te worden. Huurders hebben geen formele plaats binnen een VVE. Zij kunnen met hun verhuurder in overleg treden door bijvoorbeeld een beroep te doen op de overlegwet en een bewonerscommissie te vormen. Eigenaar-bewoners zijn van rechtswege lid van de vereniging. Dat wil niet zeggen dat zij daarmee in alle gevallen al ‘om de tafel zitten’ om over zaken die het heden en de toekomst van het pand aangaan te praten.

Soms slaapt de VvE, soms zit er een meerderheidseigenaar die weinig transparant opereert. Hoe je hier als eigenaar-bewoner mee om kan gaan en toch om de tafel kan komen is op 20 oktober toegelicht op de voorlichtingsavond voor VvE’s in Oud-Zuid. Deze voorlichtingsavond werd eenmalig georganiseerd door het Wijksteunpunt Wonen in samenwerking met VvE-gemak.

Het wijksteunpunt heeft op deze wijze willen bijdragen aan het activeren van VVE’s. Als een pand gesplitst wordt, dient het voor een bepaalde periode onderhoudsvrij te zijn. In veel gevallen verloopt deze periode binnen afzienbare tijd. VVE-gemak levert een voor kleine VVE’s gratis beheersysteem via www.vvegemak.nl

Artikel delen:

!WOON