Succesvol bewonersinitiatief Eendracht Anslohof voor isolatieglas!

10 september 2015

De bewoners van het Eendracht Anslohofje, een bijzonder wooncomplex aan de Overtoom in Amsterdam West, mogen zich gelukkig prijzen met een doortastende bewonerscommissie en de eigenaar van het complex. De bewonerscommissie heeft na een lange zoektocht een betaalbare oplossing voor dubbelglas gevonden.

En door een slimme samenwerking met de bereidwillige eigenaar is het voor de bewoners nóg goedkoper uitgevallen. Nauwelijks 11 euro per maand huurverhoging zullen de huurders betalen voor HR++ glas in de grote – op het vondelpark gerichte – ramen. Daarnaast zal de eigenaar het dak isoleren zonder dat daar een huurverhoging tegenover staat voor de bewoners. Zo zitten de bewoners er de komende winter dus een stuk warmer bij!

Het Eendracht Anslohofje is geen gewoon hofje. Zo is het sinds de jaren ‘60 een wooncomplex en geen hofje meer, ontworpen door de befaamde architect Wegener-Sleeswijk. Het is gelegen aan de Overtoom, waarvan de woningen aan de achterzijde grote ramen hebben die uitkijken over het Vondelpark. De huurwoningen zijn bedoeld voor bewoners met lage inkomens. Wat het bijzonder maakt, is dat het in particulier eigendom is. De eigenaar, stichting Eendracht Anslo, heeft zich ten doel gesteld om het complex voor de laagste inkomens te behouden.

De in totaal 24 woningen waren bij de bouw voorzien van enkelglas, maar door een gemeentelijke subsidie voor maatregelen tegen verkeerslawaai, zijn de woningen aan de voorzijde inmiddels voorzien van dubbelglas. Veel bewoners aan de achterzijde klaagden echter over kou vanwege de enkele beglazing. Dat was reden voor de (al bestaande) bewonerscommissie om te onderzoeken of er een haalbare en betaalbare oplossing mogelijk was voor het plaatsen van dubbelglas. Al snel bleek dat de eigenaar hier graag aan wou meewerken, zolang de kosten maar doorberekend konden worden in een huurverhoging en het dubbelglas geen afbreuk zou doen aan de architectonische waarde van het complex. Ook zegde de eigenaar toe om op haar kosten dakisolatie aan te brengen. Omdat het complex in particulier eigendom is, zijn er echter geen geschikte subsidies beschikbaar om de energieprestaties te verbeteren. Dat bemoeilijkte de zoektocht naar een betaalbare oplossing voor het plaatsen van dubbelglas.

In 2013 heeft de bewonerscommissie ondersteuning gevraagd aan het Wijksteunpunt Wonen West. Op dat moment is besloten om een deskundige organisatie een rapport te laten opstellen met de mogelijkheden die er zijn voor energiebesparende maatregelen. De eigenaar van het Eendracht Anslohofje bleek bereid om dit rapport te financieren. Het heeft vervolgens veel tijd en doorzettingsvermogen van de bewonerscommissie gekost om een bedrijf te vinden die het dubbelglas voor een betaalbare prijs in de stalen kozijnen wou plaatsen. Maar uiteindelijk is het gelukt. En net op het moment dat de eigenaar van plan was de kozijnen een schilderbeurt te geven. Daarop is hetzelfde bedrijf gevraagd om zowel de schilderbeurt uit te voeren als het dubbelglas te plaatsen, waardoor er bespaard kon worden op de totale kosten. Die besparing hebben de eigenaar en de bewoners gedeeld. Het resultaat daarvan is dat de maandelijkse huurprijsverhoging voor het HR++ glas slechts een kleine 11 euro in de maand bedraagt.

Het WSWonen is blij met het mooie resultaat en kijkt terug op een prettige en interessante samenwerking met zowel de bewonerscommissie als de eigenaar. Beide wensen we veel plezier toe van de vernieuwing van het complex!

 

 

Artikel delen:

!WOON