Huurders leggen zelf traplift aan

Foto bij artikel van bewoonster die toch een traplift krijgt

10 december 2019

Myra ter Meulen heeft samen met haar buren een traplift laten aanleggen. Ze woont al dertig jaar aan de Realengracht in Amsterdam Centrum. Ze wil nooit weg van deze fantastische locatie, maar het traplopen naar 4,5 hoog werd erg zwaar. Verhuurder De Key stemde in onder voorwaarde dat 70% van de huurders akkoord ging en zij het zelf financierden. Dat lukte met subsidie van de gemeente. Na drie jaar is de traplift een feit en kan Myra heerlijk op haar favoriete plek blijven wonen. Inmiddels gaan aanvragen stukken sneller: Myra was een pionier. In het stuk onder de video leggen de bestuursleden van de Vereniging Op en Neer uit hoe je zoiets aanpakt en hoe het werkt met de subsidie van de gemeente.

 

De traplift van de Vereniging Op en Neer 

Aan de Realengracht staat een pand van Woningbouwvereniging de Key. Achter één voordeur bevinden zich tien appartementen. De bovenste twee zijn 4.5 verdiepingen hoog. In de tijd van de bouw van dit pand mocht er nog zo hoog gebouwd worden zonder lift omdat de bovenste verdiepingen zogenaamde HAT woningen waren. (Huishouden van Alleenstaande of Tweepersonen)

Toen waren we nog jong en goed ter been. Nu valt het traplopen steeds zwaarder, met artrose in de knieën of met zware boodschappen gaat het helemaal niet. De keuze is dan: verhuizen naar beneden of naar een pand met een lift in je eigen buurt . Dat is niet zo eenvoudig als je op de Westelijke Eilanden wilt blijven en ook kost een verhuizing nogal wat.

We hebben met een aantal bewoners contact opgenomen met de directie wonen van de Key om te bespreken of er niet een traplift zou kunnen worden aangelegd. De directeur wonen en de gebiedsbeheerster kwamen samen op bezoek om dit verzoek te bespreken. (2015)

Conclusie: de Key heeft een nieuwe doelgroep, te weten jongeren die een vijfjaarscontract krijgen. Ouderen, in de meerderheid in ons trappenhuis, behoren dus niet meer tot de doelgroep en daar wordt niet extra in geïnvesteerd.

Maar, zo sprak de directie, als jullie het zelf betalen, als de brandweer/gemeente het goed vindt en 70% van de bewoners heeft geen bezwaar, dan vinden wij het goed. Zo is de vereniging Op en Neer geboren. Om met instanties samen te werken moet je namelijk een stichting of een vereniging zijn.

De volgorde van de acties waren:

  1. Kan er een traplift op onze trap geïnstalleerd worden. Is de trap breed genoeg?
  2. Vindt de brandweer/gemeente het goed. Er ligt een trapliftbesluit bij de gemeente.
  3. Gaan de bewoners akkoord. Ze kregen een brief van ons en van de Key met verzoek om ja/nee
  4. Overleg met de Key wat er in het contract moest komen te staan
  5. Uitzoeken of de lift verzekerd kon worden
  6. Wat is een goede niet te dure leverancier

Al deze punten zijn doorgelopen en in het contract staat o.a. dat de vereniging aansprakelijk is voor het verwijderen van de lift, dat we de lift verzekerd hebben en dat de Key geen huurverhoging mag rekenen vanwege de aanwezigheid van de traplift.

Dit hele verhaal duurde drie jaar. Maar dat kwam omdat we alles zelf moesten uitzoeken. De Key werkte mee met een jurist en de gebiedsbeheerster. De bewoners gaven akkoord. Zij kunnen de lift gebruiken tegen een kleine vergoeding .

De directie van de Key was aanwezig bij de opening en zei dat volgende aanvragers van een traplift er niet zo lang over hoeven te doen als wij. Het kan nu met een paar maanden geregeld worden.

Voor ons als oudere bewoners betekent het dat we dat we een dure lift kochten met een paar bewoners, maar we hoeven geen verhuiskosten te betalen en we  kunnen blijven wonen op ons geliefde Realeneiland.

Myra ter Meulen

Margreet Parlevliet

Tom d’Angremond

 

Subsidie van de gemeente

Als kers op de taart kreeg de Vereniging Op en Neer vijf maanden later subsidie van de gemeente Amsterdam!

Subsidiemogelijkheid: Subsidie Activiteiten gericht op het langer zelfstandig wonen van ouderen

Bij de gemeente Amsterdam kun je een subsidie aanvragen. De subsidie moet gebruikt worden voor activiteiten die gericht zijn op het langer zelfstandig wonen van ouderen. Voor mensen die in het Centrum wonen zijn niet veel alternatieve woningen beschikbaar met een lift of begane grond. Kunt u bijvoorbeeld in uw woning een traplift laten aanleggen, dan kan de gemeente met een bedrag van maximaal 50% hieraan bijdragen. Op internet vindt u de voorwaarden en de wijze van aanvragen. 

De aanvrager moet wel een vereniging of een stichting zijn.

 

Artikel delen:

!WOON