Amsterdam voert als eerste gemeente buurtplatformrecht in

30 juli 2024

De Gemeenteraad van Amsterdam heeft op 29 juni een belangrijke stap gezet voor actieve en betrokken bewoners in de stad. Met de instemming van de nieuwe participatieverordening is nu ook het buurtplatformrecht wettelijk verankerd. Dit initiatief geeft buurtplatformen niet alleen erkenning en status, maar ook structurele ondersteuning. Hiermee is Amsterdam uniek in Nederland.

Erkenning en ondersteuning voor buurtplatformen

Een buurtplatform is een netwerk van actieve bewoners die zich inzetten voor hun wijk. Het platform biedt een structuur om samen te werken en geeft de buurt een stem, met name voor bewoners die zich vaak ongehoord voelen. De verordening zorgt ervoor dat deze platformen formeel worden erkend en gefaciliteerd door de gemeente, waardoor ze sterker staan bij het meedenken en -beslissen over plannen voor hun buurt.

Initiatief vanuit de wijk

De roep om een buurtplatformrecht kwam van Hart voor de K-buurt in Amsterdam Zuidoost. In 2020 uitten zij hun zorgen over de continuïteit van hun activiteiten, na een aantal organisatorische uitdagingen en subsidieproblemen. Hun inzet was niet alleen gericht op hun eigen buurt, maar op alle actieve bewoners in de stad. Het doel was om structurele oplossingen te vinden voor uitdagingen waarmee buurtinitiatieven te maken krijgen.

Pilot en samenwerking

Als onderdeel van het traject werd een proeftuin opgezet met negen buurtplatformen in de stad, ondersteund door een speciaal team van ambtenaren, gevormd door het ‘tussen team’. !WOON begeleidde de uitvoering van deze proeftuin. De ervaringen en input van deze platformen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de nieuwe verordening.

Toekomstige stappen

De status van een buurtplatform wordt telkens voor vier jaar toegekend, waarna een herziening plaatsvindt. Deze verordening benadrukt het belang van het subsidiariteitsbeginsel: doe niet voor een gemeenschap wat zij zelf kan doen. Dit principe versterkt gemeenschappen en bevordert eigen initiatief. Met deze nieuwe regelgeving zet Amsterdam een belangrijke stap in het versterken van de positie van bewonersinitiatieven en het bevorderen van actieve participatie in de stad.

Meer informatie

Meer informatie hierover lees je op buurplatformen Amsterdam en op buurtplatforminfo.

Buurten in ontwikkeling

Artikel delen:

!WOON