Huurders voormalig Change= krijgen veel geld terug

31 juli 2024

De huurders van het voormalige Change= pand in Amsterdam Nieuw-West en de eigenaar van het pand – een fonds gemanaged door CBRE Investment Management – hebben overeenstemming bereikt over de afrekening van de servicekosten van de afgelopen vijf jaar. Het voorschot voor servicekosten gaat flink omlaag en alle huidige en ex-huurders krijgen het verschil over de afgelopen jaren terug.

Lotte van Eenennaam, voorzitter van de Huurdersvereniging zegt “We zijn heel blij dat we na jaren ellende nu dit hoofdstuk kunnen afsluiten. Bijna alle huurders krijgen flink wat van hun teveel betaalde kosten terug en dat is niet alleen heel terecht, maar natuurlijk ook heel fijn.”

Het pand op het August Allebéplein met 498 studio’s kwam de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws met klachten over te hoge kosten en slecht beheer door Change=. Pogingen om in goed overleg de voorschotten af te rekenen op werkelijk gemaakte kosten liepen op niets uit. Het leidde tot grote aantallen procedures bij Huurcommissie en de rechtbank. De eigenaar greep in en koos vanaf januari 2024 voor een nieuwe beheerder. Samen met de vertegenwoordiging van de huurders en hun ondersteuner Stichting !WOON werd in overleg een nieuw voorschot voor de algemene servicekosten bereikt. Op basis van realistische begrotingen kan het voorschot flink omlaag.

Om een eind te maken aan alle procedures onderhandelden partijen ook over een schikking over afrekening van de servicekosten voor alle jaren vanaf 2019. De afrekening betreft de algemene kosten voor zaken als huismeesters, beveiliging, levering van internet en interieurpakket. Het gaat om de jaren 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023. Alle huidige huurders en de ex-huurders waarvan het mailadres bekend is bij de beheerder krijgen bericht. Ex-huurders die geen bericht ontvingen kunnen zich melden bij nieuwwest@tobe.at om in aanmerking te komen voor afrekening van de betaalde voorschotten.

Tjerk Dalhuisen van Stichting !WOON zegt: “Het is mooi dat huurders nu eindelijk hun geld terug krijgen. De overeenkomst maakt een einde aan jaren gedoe met het beheer. We sluiten veel procedures over 2019 en 2020 af en voorkomen vele honderden nieuwe over de jaren daarna. We zijn blij dat de afspraak geldt voor alle huurders, want niet iedereen durft het aan om een zaak te beginnen. Zo sluiten we een ongelukkig tijdperk toch op een mooie manier af.”

Het pand heeft inmiddels een andere naam en de letters van Change= zijn verwijderd. Wat resteert zijn de procedures van bewoners die hun geld terug willen van Change= voor een aparte dienstenovereenkomst bovenop de huur en de servicekosten. Dit is geen onderdeel van de schikking, want Change= was niet bereid om mee te doen en tot een totaaloplossing te komen.

Artikel delen:

!WOON