Innovatieve aanpak om oudere migranten te bereiken

18 juli 2024

De groep ouderen met een migratieachtergrond groeit het snelst in Amsterdam. In de praktijk blijkt dat extra aandacht nodig is voor deze groep ouderen, die bijvoorbeeld vanwege taalbarrières of andere belemmeringen onvoldoende bereikt worden. Om deze groep beter te ondersteunen is !WOON in opdracht van de gemeente een pilot ‘Train de Trainer Aanpak’ gestart in Amsterdam Oost.

Betere ondersteuning van oudere migranten

Met deze innovatieve aanpak werkt !WOON samen met medewerkers van buurtorganisaties die een grote achterban hebben van ouderen met een migratieachtergrond. Deze medewerkers worden getraind om hun eigen achterban proactief voor te lichten over het thema ‘Prettig en Veilig Wonen nu & later’. Het doel is dat deze organisaties een eigen programmering ontwikkelen, waarin ze verschillende themabijeenkomsten organiseren. De bijeenkomsten richten zich op bewustwording en het actief voorbereiden op langer zelfstandig thuis wonen. Daarnaast is de insteek ook wederkerigheid en wordt de stem van deze ouderen gehoord en koppelen we hun knelpunten en behoefte terug aan de gemeente.

Veilig wonen als je ouder wordt

Belangrijke thema’s zoals veiligheid in de woning (valpreventie, beweging, brandveiligheid), het opbouwen van een ondersteuningsnetwerk en dementievriendelijk wonen komen uitgebreid aan bod. Aan het einde van de pilot wordt gezamenlijk geëvalueerd welke impact de aanpak heeft gehad en of deze succesvol genoeg is om in andere delen van de stad te worden uitgerold.

Met deze pilot streeft de gemeente Amsterdam naar een inclusieve aanpak, waarin alle ouderen, ongeacht hun achtergrond, de ondersteuning en informatie krijgen die zij nodig hebben om veilig en prettig te wonen. Wij kijken uit naar de resultaten en hopen dat deze aanpak een positieve verandering teweeg zal brengen in het leven van vele ouderen in onze stad.

Meer informatie

Voor meer informatie neem contact op met Deniece Hanser: d.hanser@wooninfo.nl

Langer thuis wonen

 

Artikel delen:

!WOON