Mogelijke huurverlaging voor huurwoning met een slecht energielabel

29 juli 2024

Met de invoering van de wet betaalbare huur op 1 juli 2024 is er een hoop veranderd voor huurders. Één van de wijzigingen is het nieuwe woningwaarderingsstelsel (WWS), ook wel bekend als de puntentelling. Het WWS bepaalt de maximale huurprijs van de woning aan de hand van onder andere de (netto) oppervlakte van de woning, de keuken, het sanitair, de buitenruimte, de WOZ-waarde en het energielabel.

Woningen met een slecht energielabel krijgen sinds 1 juli 2024 aftrekpunten. Hierdoor kan het puntenaantal en daarmee de maximale huurprijs van je woning dalen. Een E-, F- of G-label levert nu minpunten op.

Check je huurprijs

Huur je in een sociale huurwoning dan is het verstandig om je huurprijs te checken. Via de online huurprijscheck van de Huurcommissie kan je berekenen wat de maximale huurprijs van jouw woning is. De puntentelling geldt alleen voor huurders van een sociale (niet geliberaliseerde) huurwoning of, bij huurcontracten van 1 juli of later, in het laag of middel segment.

Betaal je te veel?

Is de huur die jij maandelijks betaalt hoger dan de maximale huur op basis van de puntentelling? Dan heb je recht op huurverlaging. Afhankelijk van de ingangsdatum van je huurcontract zijn er twee opties:

  • Huur je de woning langer dan 6 maanden?
    Stel aan je verhuurder voor om de huurprijs te verlagen. Gebruik hiervoor de modelbrief van de Huurcommissie.
  • Huur je de woning korter dan 6 maanden?
    Laat de huurprijs toetsen door de Huurcommissie. De Huurcommissie stelt de maximale huurprijs bij aanvang van de huurovereenkomst (met terugwerkende kracht) vast. Let op: bij huurcontracten die zijn ingegaan voor 1 juli 2024 geldt de oude puntentelling, zonder aftrekpunten voor het energielabel. Via de online huurprijscheck van de Huurcommissie kan je de maximale huurprijs voor 1 juli 2024 berekenen.

Niet altijd huurverlaging bij een slecht label

Niet in alle gevallen levert een slecht energielabel huurverlaging op. Dat is van veel factoren afhankelijk. Soms betalen huurders minder huur dan de woning op punten waard is. Een lagere maximale huurprijs door het slechte label is dan wellicht alsnog hoger dan de betaalde huurprijs. Huurverlaging is dan niet aan de orde.

Naast een nieuwe waardering van de energielabels is er nog meer veranderd in het WWS. Hierdoor kan je woning op punten meer waard zijn geworden, ondanks de aftrek voor het slechte label. Bijvoorbeeld door een hogere waardering van de WOZ (WOZ-cap).

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het maken van een puntentelling, het voorstel aan de verhuurder of de procedure bij de Huurcommissie? Neem dan contact op met !WOON. Wij helpen je graag bij het berekenen van de maximale huurprijs van jouw woning en, als de huur te hoog is, bij het verlagen van de huurprijs. Bel naar 0205230130 of laat je contactgegevens achter via ons online contactformulier.

Wet Betaalbare Huur gaat 1 juli in

Artikel delen:

!WOON