VvE bijdrage wéér omhoog, dit kan toch niet iedere keer?

15 juli 2024

Door de hoge inflatie en gestegen bouwkosten zien veel Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zich genoodzaakt de maandelijkse ledenbijdrage te verhogen. Soms gaat het om een paar tientjes, soms om (veel) grotere bedragen. Met regelmaat zoeken eigenaren contact met !WOON om te informeren of zo’n grote verhoging is toegestaan. Zo ook een eigenaar-bewoner uit Amsterdam Oost. Hij zag in de afgelopen vier jaar zijn maandelijkse betaling aan de VvE verdubbelen. Toen hij de woning kocht betaalde hij €110 per maand. Inmiddels is dat €225. Mag dat zomaar? En waar moet je op letten?

Het maken van de jaarrekening en de jaarlijkse begroting zijn taken van het bestuur van de VvE. Sommige (met name grote) VvE’s besteden dit uit aan een beheerder. De begroting bepaalt de maandelijkse ledenbijdrage. Dit is altijd een voorschotbedrag, net zoals je gewend bent bij bijvoorbeeld de energieafrekening. Na afloop van het jaar ontvang je afrekening.

Breukdeel

Alle eigenaren samen betalen de uitgaven van de VvE. Jouw aandeel in deze kosten is gebaseerd op het breukdeel. De breukdelen zijn terug te vinden in de splitsingsakte van de VvE en kunnen per eigenaar verschillen. Dat kan betekenen dat jij een ander bedrag betaalt dan je buren.

Gezamenlijke kosten

Een VvE betekent gezamenlijk eigendom en daarmee gezamenlijke kosten. Voorbeelden zijn de opstalverzekering, elektra van de lift, verlichting in het trappenhuis, de huismeester, bankkosten en de vergoeding van de beheerder. Een belangrijke en vaak grote kostenpost is onderhoud van het gebouw. VvE’s sparen voor het toekomstige onderhoud door jaarlijks geld apart te zetten. Deze spaarpot heet het reservefonds.

Reservefonds

Het reservefonds is voor alle VvE’s verplicht. De VvE kiest zelf om te sparen op basis van de herbouwwaarde (jaarlijks 0,5%) of het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Veel onderhoudswerkzaamheden zijn de laatste paar jaren (veel) duurder geworden. Er moet daarom meer gespaard worden om onderhoud te laten uitvoeren. En dat voelen de eigenaren in hun portemonnee.

Maandelijkse bijdrage omhoog

De maandelijkse betaling van eigenaren aan de VvE is gebaseerd op de begroting. Die begroting is opgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de vergadering. Jij en je buren zijn rechtstreeks betrokken bij het vaststellen van de begroting en de maandelijkse bijdrage. Er geldt geen maximale verhoging. Een verhoging zoals bij de VvE in Oost van €115 in 4 jaar tijd mag.

Naheffing

Het kan voorkomen dat na afloop van het jaar ook nog een naheffing komt, omdat de VvE te veel heeft uitgegeven. Dit komt dan helaas bovenop de verhoging van de maandelijkse bijdrage. Extra kosten en extra vervelend voor veel eigenaren.

De kosten en eventuele baten van de VvE worden na afloop van het boekjaar definitief vastgesteld via een jaarrekening. Zo zie je het verschil tussen de begrote kosten en wat uiteindelijk daadwerkelijk is uitgegeven en ontvangen. Is er meer uitgegeven door de VvE dan begroot, dan betalen de leden het verschil. Bij kleine verschillen kiest de vergadering er vaak voor om het verschil af te boeken via het reservefonds.

In gesprek

We zeggen het allemaal wel eens: ‘alles wordt duurder’. Zo ook voor de VvE. De premie voor de verzekering, bankkosten, elektra, onderhoud, veel VvE’s zien de kosten jaarlijks omhoog schieten. Het is daarom verstandig om met elkaar in gesprek te gaan over de stijging van deze kosten en de gevolgen voor de eigenaren. Zelfs als een verhoging van meer dan 100% te rechtvaardigen is, kan het toch rauw op je dak vallen.

VvE in Oost

Bij de VvE in Oost kwam de verhoging doordat er een nieuw MJOP was opgesteld. Hierdoor kwamen nieuwe onderhoudswerkzaamheden aan het licht én werd gerekend met hogere onderhoudskosten. De verhoging is noodzakelijk om de onderhoudskosten nu en in de toekomst te kunnen betalen.

Hulp nodig?

Heeft je vragen over de (opbouw van) jouw maandelijkse ledenbijdrage? Begrijp je niet wat er in de begroting staat? Of worstel je met het lezen van de jaarrekening? Neem dan contact op met !WOON via 0205230130 of stuur een email.

Webinar VvE: Financiën (december 2024)

Artikel delen:

!WOON