Buitenruimte in de VvE

05 augustus 2024

Het is zomer! Bloemen en planten groeien en bloeien weelderig. De lekkerste geuren komen je tegemoet. Het is dé tijd van het jaar om van de beschikbare buitenruimte te genieten. De één maakt gebruik van een mooie (binnen)tuin, de ander pakt het zonnetje mee vanaf een dakterras of balkon en weer een ander geniet van de zomerzon in de voortuin. Maar hoe zit het met onderhoud, gebruik en beheer van de buitenruimte binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Is buitenruimte gemeenschappelijk of privé

Het antwoord staat in de splitsingsakte en het bijbehorende (model)splitsingsreglement. Er wordt een  opsomming gegeven van de gemeenschappelijke delen van het pand en per appartementsrecht worden de privé delen omschreven. De splitsingstekening geeft visueel verduidelijking. Zo kan in de splitsingsakte bijvoorbeeld staan dat het gaat om een appartement gelegen op de begane grond met tuin of de woning op de eerste verdieping met balkon.

In VvE’s zijn alle vormen mogelijk; van een gemeenschappelijke (binnen)tuin tot privé dakterras en alles er tussenin.

Van wie is de tuin op begane grond

Doorgaans behoort de tuin op de begane grond toe aan de eigenaar van het appartement op de begane grond. Dit is op de splitsingstekening schematisch weergegeven. De dikke lijn die de grenzen van het appartementsrecht aangeeft loopt dan om de woning en tuin heen.

Een andere mogelijkheid is dat de tuin is opgesplitst en verdeeld over appartementen. Ook dat zie je op de splitsingstekening. Door de tuin lopen dan dikke lijnen en in ieder stukje staat een cijfer dat correspondeert met één van de appartementen.

Een tuin kan ook gemeenschappelijk zijn. De tuin is dan onderdeel van de gemeenschappelijke delen en zaken van de VvE. Alle eigenaren samen bezitten de tuin en mogen hier gebruik van maken. Dit zien we vaak bij grote flatgebouwen of een bouwblok met binnentuin.

Balkon versus dakterras

Balkons horen doorgaans bij het appartement waar het balkon aan vast zit. Toch is de VvE vaak verantwoordelijk voor (onderhoud aan) de constructie van het balkon. Een eigenaar heeft dan het exclusieve gebruik van het balkon, maar onderhoud en vervanging van de constructie betaalt de VvE.

Wil je een dakterras realiseren? In de meeste gevallen heb je toestemming nodig van de VvE (en een vergunning van de gemeente). Bij veel VvE’s is het dak gemeenschappelijk eigendom. Je hebt toestemming nodig om dit dak te gebruiken voor de aanleg van een terras. Aan de persoonsgebonden toestemming kan de VvE voorwaarden verbinden. Het is daarom verstandig om afspraken in een overeenkomst vast te leggen.

Voorkomen van overlast

Het gebruik van buitenruimte is fijn, maar kan ook overlast veroorzaken. Het huishoudelijk reglement is de plek om regels van orde over de (gemeenschappelijke) buitenruimte(s) vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan regels over stank- en rookoverlast van een barbecue of loslopende huisdieren in de binnentuin.

Onderhoud en beheer van gemeenschappelijke buitenruimte

Gemeenschappelijke buitenruimte(s) behoren tot de gemeenschappelijke delen en zaken van de VvE. Alle leden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud. Via de maandelijkse VvE bijdrage betaal je hier voor.

Vragen?

Heb je vragen over de (gemeenschappelijke) buitenruimte(s) in jouw VvE? Neem dan contact op met team VvE via 020 5230 130 of stuur een mail naar: vve@wooninfo.nl.

Artikel delen:

!WOON