Gemeente werkt aan nieuw Warmteprogramma

01 augustus 2024

In Amsterdam is de gemeente begonnen met het opstellen van een nieuw Warmteprogramma, een belangrijk document voor de energietransitie. Het doel is om stapsgewijs af te stappen van aardgas voor verwarming en warm water, een opgave die uitdagend blijkt. Hoewel warmtenetten als alternatief worden gezien, meldt energieleverancier Vattenfall dat de aanleg hiervan momenteel te duur is. Bovendien aarzelen veel bewoners om over te stappen vanwege de hogere kosten in vergelijking met aardgas.

Elke alternatief heeft consequenties

De komende jaren wordt een stijging van de gasprijzen verwacht, wat ook kan bijdragen aan de keuze om minder gas te verbruiken en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Het vinden van betaalbare en duurzame alternatieven voor aardgas is echter complex en elk alternatief vraagt de nodige aanpassingen. Maar wat is nu een goed en betaalbaar alternatief? Op dit moment wordt daarnaar gekeken. Denk aan elektrisch koken en de aanpassing van verwarmings- en warmwaterinstallaties.

Ook in de openbare ruimte zijn veranderingen nodig, zoals de verzwaring van het elektriciteitsnet, wat nieuwe kabels en elektriciteitshuisjes in de stad vereist. Warmtenetten vragen om leidingen en ruimte voor warmteoverdracht en pompen, wat eveneens impact heeft op de woonomgeving. Elk mogelijk alternatief heeft andere consequenties voor je huis, straat en uiteindelijk portemonnee.

Warmteprogramma biedt richting

Gemeentes moeten een Warmteprogramma opstellen om bewoners richting te geven. In Amsterdam is dit de opvolger van de Transitievisie Warmte uit 2020. Het Warmteprogramma zal richting geven aan de overstap naar duurzame systemen, zoals de vervanging van cv-ketels en de overgang naar elektrisch koken. Hoewel de exacte invulling nog niet vaststaat, is het de bedoeling dat het Warmteprogramma per buurt aangeeft welke duurzame warmte-oplossingen het meest geschikt zijn.

Jouw mening telt: vul de keuzewijzer in

De gemeente Amsterdam roept bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties op om mee te denken over het Warmteprogramma. Via gesprekken met bewonerspanels en lokale initiatieven worden ideeën verzameld. Daarnaast is er een online keuzewijzer beschikbaar, waarin bewoners kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden voor de energietransitie in hun buurt. Deze kan tot 11 september worden ingevuld.
Meer informatie over het Warmteprogramma en de keuzewijzer is hier te vinden.

!WOON en de energietransitie

Team Bewoners en Energietransitie (BEET) van !WOON biedt informatie en ondersteuning aan bewoners in buurten waar de energietransitie speelt, met name in Amsterdam Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Voor vragen of ondersteuning neem contact op via aardgasvrij@wooninfo.nl

Aardgasvrij en energieneutraal wonen

Artikel delen:

!WOON