Mooie woning via Facebook? Let op deze “Rode Vlaggen”

20 augustus 2024

Het is augustus, de introductieweken staan op het punt van beginnen en vele nieuwe studenten zoeken nog onderdak. Het gevaar van oplichting ligt op de loer, zeker bij aanbod via social media waar oplichters hun nepaanbieding makkelijk kunnen plaatsen. Een advertentie die te mooi is om waar te zijn, ís dat vaak ook. Maar waar let je op? Wat zijn de zogenaamde Rode Vlaggen, waarbij je eigenlijk meteen moet denken “Niet doen!” ?

Vorige week kreeg een van onze collega’s een alerte woningzoekende aan te telefoon. Zij zag dat er een mooie woonruimte op Facebook werd aangeboden. Onze conclusie: dit kan niet anders zijn dan een poging tot oplichting door ene Marcella*. Geïnteresseerde woningzoekers konden ‘verhuurder’ Philip Alexander* een mail sturen. Met name de mailwisseling die volgde levert meerdere Rode vlaggen op, kenmerken op basis waarvan we de conclusie trekken “dit is oplichting”.

Wat waren de Rode Vlaggen?

  • Voor de woning wordt, gezien de huidige prijzige particuliere huurmarkt, een onlogische lage huurprijs van € 725 per maand (incl. gas, water en elektra) gevraagd.  En dat voor een gemeubileerde woning van 60 m2 in de Amstelstraat, Amsterdam-Centrum.
  • In één van zijn mails schrijft de ‘verhuurder’ dat er een “garage for just one car” is. Op deze plek is dat voor deze prijs ook heel onlogisch.
  • Volgens website data.amsterdam.nl van de Gemeente Amsterdam heeft het adres een winkelfunctie.
  • De eigenaar van het adres is N.V. Stadsgoed. Die organisatie verhuurt het vastgoed op een andere manier.
  • De ‘verhuurder’ gaf alleen een naam en mailadres, er is online verder niets over hem te vinden. Het gestuurde huurcontract is niet bepaald standaard. De ‘verhuurder’ probeert in zijn mails het vertrouwen van de woningzoekende te winnen met als doel dat hij een betaling doet om de woning te ‘reserveren’ (de woningzoeker had de woning op dat moment nog niet gezien). Pas daarna zal de sleuteloverdracht plaats vinden…

Gelukkig nam de woningzoekende contact op met !WOON voor advies. Natuurlijk hebben wij haar afgeraden om ook maar een cent over te maken.

Tips voor woningzoeken en voorkomen oplichting

Ben jij ook hard op zoek naar een woonruimte? Bekijk hier onze tips om oplichting te voorkomen. En hier ook een aantal tips bij je zoektocht als jongere.

Ga je binnenkort studeren en kan je ons advies gebruiken? Wij zijn de komende maanden op vele studentenlocaties te vinden, te beginnen in de introductieweken. Kijk hier voor een overzicht.

* de namen in dit artikel zijn verzonnen. We gebruiken geen werkelijke namen, omdat oplichters regelmatig de namen en zelfs kopieën van hun paspoorten of rijbewijzen van eerdere slachtoffers misbruiken.

Artikel delen:

!WOON