Is jouw koopwoning geschikt om prettig en veilig oud te worden?

29 augustus 2024

Is jouw koopwoning geschikt om prettig en veilig oud te worden?

Veel mensen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. In de huidige woningmarkt is het belangrijk om jouw woonwensen en -mogelijkheden in kaart te brengen naarmate je ouder wordt. Of je nu jouw huidige koopwoning aanpast of overweegt te verhuizen, het is goed om alvast na te denken wat de opties zijn om prettig en veilig te blijven wonen. Neem de tijd om de juiste keuze te maken en maak vooral gebruik van de beschikbare middelen en begeleiding om je hierbij te helpen.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw huis aan te passen.

  1. Zelf aanpassingen aanbrengen: Denk aan het installeren van trapliften, bredere deuropeningen of aanpassingen in de badkamer.
  2. Wmo-aanpassingen aanvragen: Als eigenaar-bewoner kun je ook aanspraak maken op Wmo-aanpassingen vanuit de gemeente. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden via de Wmo Helpdesk 0800-0643.

Wanneer verhuizen de beste optie is
Soms zijn aanpassingen niet voldoende en is verhuizen een betere keuze. Voor huiseigenaren zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Verkopen en een andere woning kopen: Dit kan een logische stap zijn, maar de huidige woningmarkt kan dit tot een uitdaging maken. Gelukkig zijn er steeds meer makelaars die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van senioren bij het verkoop- en koopproces. Zoek eens online naar ‘seniorenmakelaar’ voor meer informatie.
  2. Huren na verkoop: Huren kan een goed alternatief zijn na de verkoop van jouw woning. Jouw jaarinkomen is bepalend voor welk huursegment je in aanmerking komt.
    Sociale huurwoningen. Per 1 januari 2024 gelden de volgende inkomensgrenzen: € 47.699 voor een eenpersoonshuishouden, € 52.671 voor een meerpersoonshuishouden. De grenzen worden jaarlijks geïndexeerd. Als jouw jaarinkomen onder deze grenzen ligt, kun je je inschrijven voor het aanbod in het sociale huursegment bij WoningNet/DAK. Met een inschrijving bouw je wachtpunten op en kun je reageren op het woningaanbod.

Wist je dat jouw vermogen, zoals het geld uit de verkoop van je woning, niet meetelt bij de inkomenstoets voor sociale huurwoningen?

Middenhuur woningen
Is jouw inkomen boven de inkomensgrens voor sociale huur, dan kom je mogelijk in aanmerking voor middenhuur. Voor 2024 betreft dit woningen met een huurprijs tussen € 879,67 en € 1.157,95. Dit aanbod vind je bij verschillende partijen, zoals Funda.nl en websites van (verhuur)makelaars. Woningcorporaties bieden dit aanbod ook via WoningNet/DAK aan.

Woonz.nl biedt woningaanbod speciaal voor senioren binnen verschillende huursegmenten, zowel met als zonder zorgvoorzieningen. Het is een handige plek om een overzicht te krijgen van beschikbare woningen die aansluiten bij jouw behoeften. Deze site biedt ook veel meer informatie over ‘langer thuis wonen’.

Let op: Ben je opzoek naar een huurwoning, heb je nog geen WoningNet/DAK inschrijving en is jouw inkomen boven de maximale inkomensgrens voor sociale huur, dan heb je een aparte (kosteloze) WoningNet/DAK inschrijving voor de vrije sector nodig.

Meer informatie en contact

Mocht je vragen hebben, mail dan naar info@wooninfo.nl of bel 020 5230 130.

Je kunt ook een Wooncoachbezoek aanvragen. Een wooncoach is een deskundige vrijwilliger, die eenmalig langs komt om samen te sparren over jouw wensen en informatie en advies geeft welke mogelijkheden er zijn om langer en veiliger thuis te kunnen wonen.

Artikel delen:

!WOON