Te veel huurders vragen vergeefs om woningisolatie

27 augustus 2024

Van de huurders die hun ervaringen deelden met het Meldpunt Energiealarm vroeg de meerderheid hun verhuurder om betere woningisolatie. In 9 van de 10 gevallen ging de verhuurder niet in op dit verzoek. Dit is één van de bevindingen in de rapportage van de Woonbond over drie jaar Meldpunt Energiealarm. Wat kan je als huurder in die situatie ondernemen?

Bevindingen Woonbond Meldpunt Energiealarm

De Woonbond startte het Meldpunt Energiealarm in stookseizoen’21/’22. De gasprijzen begonnen extreem te stijgen en veel mensen kwamen in de knel bij het betalen van hun energierekening. Dat was vaak reden om aan de slag te gaan met energiebesparing en kleine of grotere maatregelen te nemen. In heel het land kregen energiecoaches het erg druk. Het Rijk kwam met financiële regelingen. Wie woningeigenaar is, kan isolatie zelf regelen. Huurders zijn voor de meeste maatregelen echter afhankelijk van de eigenaar van het pand.

Uit de rapportage van het Meldpunt Energiealarm ’23/’24 blijkt dat de meeste melders al veel doen om de energiekosten te beperken. De verwarming staat laag, de lampen zijn vervangen, er is radiatorfolie. Toch betaalt 40% meer dan €200 per maand aan energie, en 12% zelfs meer dan €300. Om structurele besparing te bereiken is vaak betere isolatie of een betere CV ketel nodig. 6 van de 10 melders vroeg hierom in het afgelopen jaar, bij het overgrote deel dus zonder resultaat.

Landelijke maatregelen

De Woonbond schetst in het rapport ook een aantal maatregelen die hier hopelijk verbetering in brengen. Vanaf 2030 is verhuur van een woning met een slecht energielabel niet meer toegestaan. Corporaties zegden toe die woningen in 2028 verbeterd te hebben. En zo’n woning krijgt in het puntensysteem nu aftrekpunten. Toch is dat niet genoeg. Zo pleiten Woonbond en !WOON al vele jaren voor het aanwijzen van enkel glas als een gebrek aan de woning. Dit najaar doet de rechter hopelijk uitspraak in een proefproces dat voor de huurster in eerste instantie werd gewonnen.

Kom nu in actie voor een warmere winter!

Huurders hebben het wettelijk recht om woningisolatie of een efficiëntere CV-installatie te vragen. Het moet dan wel gaan om een redelijk voorstel aan de verhuurder, waar een kostendekkende huurverhoging tegenover moet staan. Huurders die zo’n voorstel willen doen kunnen in steeds meer gemeenten terecht voor hulp. In Amsterdam, Haarlem, Amstelveen, Aalsmeer en Diemen kan !WOON met u bekijken of het doen van zo’n voorstel interessant is. Vele huurders gingen je al voor en bereikten mooie resultaten. Gelukkig regelmatig zelfs zonder huurverhoging. Je kunt zelf de eerste stap zetten via deze pagina op onze website. Ondanks dat het nu nog zomer is, wacht niet te lang. Het gehele traject kan zeker enkele maanden duren. Als je nu in actie komt, zit je er wellicht deze winter al iets warmer bij. Meer weten? Kijk hier of neem direct contact op met ons Projectteam Energie en Woningverbetering (PEW).

Ook de Energiecoach staat in de zomer klaar

Ongetwijfeld nam je zelf tijdens de energiecrisis al de nodige maatregelen. Onze energiecoaches hebben ook dan waarschijnlijk nog interessante tips! En misschien kun je toch ook nog wat bespaarproducten gebruiken. Heb je bijvoorbeeld al radiatorfolie aangebracht? Bij het bezoek van onze energiecoach kan je kiezen uit een breed pakket gratis spullen die helpen om nog meer te besparen. Woon je in Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal of Zandvoort? Een afspraak aanvragen kan hier.

Artikel delen:

!WOON