Huurders ervaren meer intimidatie door verhuurder

24 september 2024

Het verhuren van woningen voor particuliere verhuurders is minder aantrekkelijk geworden. Door hogere belastingen op vastgoed, stijgende huizenprijzen en strengere wetgeving verkopen zij sinds 2021 meer woningen dan ze aankopen. Volgens belangenorganisaties leidt dit tot een toename van intimidatie van huurders, omdat verhuurders meer winst maken door woningen leeg te verkopen. Ook bij !WOON is het aantal meldingen van intimidatie gestegen.

Volgens branchevereniging Vastgoed Belang is het begrijpelijk dat verhuurders de voorkeur geven aan de verkoop van woningen zonder huurders erin, omdat dit meer oplevert. Een woning zonder huurder is meer waard. Alleen moet dit niet resulteren in onfatsoenlijk gedrag van de verhuurder naar de huurder.

Woning moet een veilige plek zijn om te wonen

“De belangen van verhuurders botsen echter met die van huurders”, stelt Gert Jan Bakker, adviseur bij !WOON. Hij wijst op de spanning tussen woningen als beleggingsproduct en woningen als een veilige plek om te wonen. “De afgelopen jaren zijn woningen steeds meer gezien als investering, maar we mogen niet vergeten dat een woning een thuis moet zijn. De recente wetswijzigingen zijn bedoeld om de positie van huurders te versterken, ook al zorgt dat nu voor onrust op de markt.”

Hoewel de nieuwe huurwet nu voor verkoop van huurwoningen en intimidatie zorgen, zijn ze volgens Bakker uiteindelijk in het belang van de huurder. “De afgelopen jaren, waarin verhuurders tijdelijke contracten gebruikten om rendement te verhogen, waren erg onveilig voor huurders. We zitten nu in een overgangsperiode die tijdelijk voor onrust zorgt, maar die op de lange termijn zal bijdragen aan meer zekerheid voor huurders.”

Wet goed verhuurderschap

In juli 2023 is dan ook de Wet goed verhuurderschap ingevoerd om huurders beter te beschermen. Deze wet legt gedragsregels op aan verhuurders, zoals het verbod op intimidatie van huurders, en verplicht gemeenten om meldpunten in te richten voor overtredingen.

Lees het hele artikel in de Volkskrant dd.23 september 2024.

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met !WOON of bel naar 020 5230 130.

Artikel delen:

!WOON