Huurverlaging voor woningdelers?

23 september 2024

Amsterdam kent de nodige woningdelers. Een groep mensen, vaak studenten of young professionals, die samen een woning huren. Iedere bewoner heeft een eigen kamer en samen delen zij de woonkamer, de keuken en het sanitair. Deze groep huurders komt mogelijk in aanmerking voor huurverlaging. Hoe zit dat? 

De Wet Betaalde Huur is op 1 juli 2024 ingegaan. Met deze wet verandert er het nodige in het huurrecht, waaronder de definitie van zelfstandige woonruimte. Bij de meeste woningdelers gelden daarom nu de regels voor kamerverhuur en daarmee ook van een maximale huurprijs voor de kamer. Controleer daarom snel of jij in aanmerking komt voor huurverlaging!

Onterecht klagende verhuurders

Verhuurders klagen over de nieuwe wet, vooral zij die hele hoge huren vragen. Niet zo vreemd, want de wet pakt die juist effectief aan. Wel is de puntentelling voor kamers gewijzigd, waardoor verhuurders meer huur kunnen vragen voor een kamer dan voorheen het geval was. Toch tellen die kamerhuren bij elkaar niet op tot de extreme huurprijzen die woningdelers vaak betalen voor een woning. In plaats van dat ene contract voor bijvoorbeeld €2500 voor de hele woning kan de verhuurder nu bijvoorbeeld 4 x € 450 vragen. Nog steeds een hoog rendement, dus geen reden om te klagen zou je zeggen. Toch zien we een paar situaties waarin de verhuurder de woningdelers vertelt dat ze geen nieuwe bewoner willen als iemand vertrekt. De resterende bewoners moeten maar de hele huur opbrengen. Neem vooral contact op met ons als dit aan de hand is.

Studentenbond ASVA positief

Teun Otte, voorzitter van de Amsterdamse studentenvakbond (ASVA), is positief over de nieuwe wet.  In het studentenblad Folia vertelt hij: “De reden dat sommige huisbazen hun woningen verkopen, komt doordat ze niet langer studenten kunnen uitbuiten met woekerprijzen. Dit toont aan dat het eerdere systeem disfunctioneel was. De Wet betaalbare huur zorgt ervoor dat huurders meer rechtsbescherming krijgen tegen deze hoge huurprijzen. Op de korte termijn kan het voor sommige studenten vervelend zijn omdat de huurbaas het huis in de verkoop doet, maar op de lange termijn komen er meer betaalbaardere woningen beschikbaar.”

Puntentelling

De puntentelling bepaalt de maximale huurprijs van de woning of kamer. Dat gebeurt aan de hand van bijvoorbeeld (netto) oppervlakte, de keuken, het sanitair, de buitenruimte, de WOZ-waarde en het energielabel. Hoe meer punten de woning of kamer telt, hoe hoger de huurprijs.

Zelfstandige woningen met een puntenaantal hoger dan 143 (tot 1 juli 2024) of 186 (vanaf 1 juli 2024) kennen geen maximale huurprijs. Dit noemen we huurprijsliberalisatie en wordt ook wel de vrije sector genoemd. Voor deze woningen geldt de puntentelling niet. De verhuurder mag iedere huurprijs vragen. Bij kamers bestaat huurprijsliberalisatie niet. De puntentelling is altijd van toepassing en daardoor is er ook altijd een maximale huurprijs.

Nieuwe definitie zelfstandige woonruimte

Welke puntentelling van toepassing is, is afhankelijk van het type woonruimte. Bij zelfstandige woonruimte gelden andere regels dan bij kamers (onzelfstandige woonruimte). Door de nieuwe definitie verschuiven sommige huurders van zelfstandig naar onzelfstandig. Dat zit zo: tot 1 juli gold de oude definitie van zelfstandige woonruimte, waarbij enkel gekeken werd naar de voorzieningen in de woning. Heeft de huurder/hebben de huurders een eigen keuken en een eigen wasgelegenheid (sanitair)? Dan was sprake van een zelfstandige woning.

Vanaf 1 juli wordt niet meer alleen gekeken naar de voorzieningen, maar ook naar het aantal bewoners. Wordt een woning bewoond door 3 of meer personen die samen geen duurzame gemeenschappelijke huishouding vormen (zoals een gezin)? Dan is voor de puntentelling en huurprijs sprake van kamerbewoning.

Rekenvoorbeeld

Een woning in Amsterdam Nieuw-West wordt bewoond door 4 contractuele medehuurders. Iedere huurder heeft een eigen slaapkamer. Samen delen zij de woonkamer, keuken en badkamer. Samen betalen zij iedere maand €2.350.

Er is sprake van bewoning door 4 personen die samen geen duurzame huishouding vormen. Hierdoor wordt de huurprijs berekend via de puntentelling voor kamers. De maximale huurprijs voor kamer 1 is €400, voor kamer 2 €450, voor kamer 3 €425 en voor kamertje 4 €375. Samen is dit €1.650 per maand. Een verlaging van €700.

Doe de huurcheck

Check via de website van de Huurcommissie de puntentellingen van jouw kamer en die van je medebewoners. Vul de vierkante meters, de voorzieningen, het energielabel en de WOZ-waarde in. De online huurprijscheck geeft aan hoeveel punten de kamer waard is en welke huurprijs de verhuurder mag rekenen.

Betaal je te veel?

Is de huur die je betaalt hoger dan de maximale huur op basis van de puntentelling? Dan heb je recht op huurverlaging. Stel aan je verhuurder voor om de huurprijs te verlagen. Of laat de huurprijs toetsen met terugwerkende kracht als je nog binnen de zes maanden na ingaan van het contract zit. Weigert de verhuurder de huurprijs te verlagen, dan vraag je de Huurcommissie om uitspraak te doen en de huurprijs vast te stellen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het maken van een puntentelling, het voorstel aan de verhuurder of de procedure bij de Huurcommissie? Neem dan contact op met !WOON. Wij helpen je graag bij het berekenen van de maximale huurprijs van jouw kamer en, als de huur te hoog is, bij het verlagen van de huurprijs. Bel naar 020 523 0130 of laat je contactgegevens achter via ons online contactformulier.

Let op

Huurverlaging is fijn voor de huurder, maar minder fijn voor de verhuurder. Die ziet zijn huurinkomsten dalen en voelt de verlaging in zijn portemonnee. Je staat in je recht, maar het voorstel tot huurverlaging kan voor wrijving zorgen. Een professioneel verhuurder weet daar mee om te gaan. Het is immers een zakelijke overeenkomst en zoals hierboven uiteengezet is een iets lager rendement voor hem doorgaans nog steeds een mooie opbrengst.

!WOON adviseert je om je huurcontract goed te checken voordat je actie onderneemt. Zijn huurderswissels bijvoorbeeld goed geregeld? Kunnen jullie bij vertrek van een huurder zelf een nieuwe huurder voordragen? Door dit vooraf te controleren voorkom je onaangename verrassingen achteraf.

Wil je dat !WOON met je meekijkt? Neem contact op via het online contactformulier of bel naar 020 5230 130.

Artikel delen:

!WOON