Verduurzamen van monumenten wordt makkelijker

02 september 2024

Binnenkort bespreekt de gemeenteraad een aantal goede voornemens over het verduurzamen van erfgoed. Het voorstel maakt zonnepanelen vaker mogelijk, lucht- en warmtepompen worden toegestaan, isoleren van ramen kan zonder vergunningen en groene daken of gevels versieren straks het straatbeeld. 

Amsterdam telt bijna 9.800 rijks- en gemeentelijke monumenten. Grote gebieden zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht. Voor huurders en woningeigenaren van deze woningen is het goed nieuws: mogelijk zijn er in 2025 al nieuwe, vereenvoudigde regels.

Verduurzamen wordt makkelijker

De gemeenteraad bespreekt op 4 september de ‘uitvoeringsagenda duurzaam erfgoed’. Hierin staan de groene ambities en plannen. Sommige werkzaamheden worden vergunningsvrij, maar niet regelvrij. Toch wordt het voor woningeigenaren makkelijker om te verduurzamen.

Nog even geduld

Woon je in een monument of in een beschermd stadsgezicht en wil je verduurzamen? Houd dan onze website in de gaten. Als meer bekend is over de plannen en de invoering plaatsen we hierover een bericht.

Aan de slag met woningverbetering

Artikel delen:

!WOON