Wijzigen van de splitsingsakte, hoe zit dat?

17 september 2024

Er is een nieuwe versie van het model(splitsings)reglement uitgekomen. Deze geldt dan toch ook automatisch voor onze Vereniging van Eigenaren (VvE)? Mijn buren hebben toestemming gegeven om een deel van het trappenhuis bij mijn appartement te trekken, dus dat is mooi geregeld of niet? Zomaar wat vragen waar zwaardere acties voor nodig zijn dan vaak wordt gedacht.

Om te beginnen heeft iedere VvE een splitsingsakte. Deze akte stelt een notaris op bij de splitsing van een gebouw in appartemensrechten. Een essentieel onderdeel van de splitsingsakte is het splitsingsreglement. Vaak is dit een modelreglement (MR). In dit reglement staan de ‘spelregels’ van de VvE. Alleen een notaris kan de splitsingsakte én het splitsingsreglement wijzigen. Dit is een ingrijpend, kostbaar en tijdrovend proces. Het gebeurt daarom alleen als het écht nodig is.

Verandering van een appartementsrecht

Vaak is een wijziging van de splitsingsakte nodig als er iets verandert aan het appartementsrecht. Het gaat dan niet om een nieuwe keuken of badkamer, maar bijvoorbeeld als een appartement wordt vergroot of verkleind. Voorbeelden zijn een dakopbouw, een kelderbak, de verkoop van een zolderberging of als een deel van het gemeenschappelijke trappenhuis onderdeel van een woning wordt. Allemaal situaties die met regelmaat voorkomen en waarvoor een wijziging van de akte nodig is.

Kiezen voor een ander Modelreglement

Wellicht geldt er een oud(er) modelreglement in jullie VvE, bijvoorbeeld die uit 1973 of 1983. Welk modelreglement geldt staat in de splitsingsakte. Het modelreglement dat van toepassing is, blijft van toepassing. Ook als er inmiddels een nieuwere versie is. Mogelijk sluit het geldende modelreglement niet meer aan bij de huidige stand van zaken binnen jullie VvE en de toekomstvisie voor jullie pand. De beslissing om iets te veranderen aan het modelreglement of om een nieuwere versie te gebruiken geldt alleen als jullie de akte aanpassen.

Wanneer is wijzigen van de splitsingsakte wel of niet nodig?

Wil je weten in welke situaties een wijziging van de akte noodzakelijk is of wanneer dit juist niet hoeft? En hoe de VvE hierover kan beslissen? Welke stappen er gezet moeten worden? Volg dan ons webinar over het wijzigen van de splitsingsakte op 24 september a.s. en meld je gratis aan.

Webinar VvE: Wijzigen van de splitsingsakte (september 2024)

 

Artikel delen:

!WOON