Amsterdamse ouderen slaan alarm

09 oktober 2024

Op woensdag 9 oktober heeft Cliëntenbelang Amsterdam het manifest ‘Help! Ouderen’ overhandigd aan wethouder Scholtes en de gemeenteraad. In het manifest wordt alarm geslagen over de woonproblemen van veel ouderen in de stad. Het vraagt om oplossingen voor de woningnood en de beperkte voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) om de woning passend te maken als langer thuis wonen nodig is.

Ook bij !WOON zien we steeds vaker dat ouderen vastzitten in woningen waar ze niet goed kunnen wonen. Het huidige beleid werkt niet altijd mee, en door ingewikkelde regels en digitalisering wordt het voor veel ouderen steeds lastiger om hun woonsituatie te verbeteren. Zo ontstaat er steeds meer ongelijkheid in de mogelijkheden.

Wat staat in het manifest?

In het manifest worden drie kernpunten genoemd, waar aandacht voor wordt gevraagd:

  1. Meer seniorenwoningen: Er moeten meer woningen komen die geschikt zijn voor ouderen, zodat ze prettig en veilig kunnen blijven wonen.
  2. Makkelijker verhuizen: Het moet eenvoudiger worden voor ouderen om naar een geschiktere woning te verhuizen.
  3. Betere Wmo-ondersteuning: De regels van de Wmo moeten beter aansluiten bij de behoeften van ouderen, bijvoorbeeld voor woningaanpassingen zoals trapliften.

Het manifest geeft duidelijke aanbevelingen, één daarvan is een betere samenwerking tussen de diensten wonen, welzijn en zorg en de daarbij horende organisaties waarin ook de ouderen van de stad zelf vertegenwoordigd zijn.

Ook het Parool heeft hier aandacht aan besteed (artikel achter betaalmuur).

Vragen over ouderenhuisvesting?
Neem contact op met team ouderenhuisvesting via 020 5230 130 of vraag een bezoek van de !WOONcoach aan.

Artikel delen:

!WOON