Naam overtreder goed verhuurderschap online

10 oktober 2024

Voor het eerst heeft de Gemeente Amsterdam de naam van een verhuurder gepubliceerd voor overtreden van de Wet goed verhuurderschap. Het is een van de sancties die de wet verbindt aan overtredingen. Bedoeling is dat huurders zo weten waar ze aan toe zijn. Het stimuleert de verhuurder ook om zich beter te gedragen.

De Wet Goed Verhuurderschap beoogt de rechten van huurders beter te beschermen en misstanden op de huurmarkt aan te pakken. De wet richt zich op verhuurders van woonruimte en bevat regels en richtlijnen voor goed verhuurderschap. Het doel van deze wet is het bevorderen van een eerlijke en transparante huurmarkt. De wet regelt ook publicatie van de namen van verhuurders die de wet overtreden en van de gemeente een boete krijgen opgelegd. ‘Naming en shaming’ dus. Het idee is dat publicatie van de overtreder een afschrikwekkende werking heeft, en anderzijds is het bedoeld om woningzoekenden te informeren over de slechte reputatie van die verhuurder.

De Gemeente Amsterdam heeft voor het eerst de naam van een particuliere verhuurder vermeld op haar website (zie link onderaan het artikel). Deze eigenaar kreeg hoge boetes opgelegd wegens ernstige intimidatie van huurders bij een pand in Amsterdam Centrum.

De belangrijkste doelen van de wet zijn:

  1. Bescherming van huurders tegen misstanden: Verhuurders moeten eerlijke en transparante afspraken maken over zaken zoals de huurprijs, het onderhoud van de woning en de staat van het huis. Praktijken zoals discriminatie, intimidatie en het onterecht vragen van hoge bemiddelingskosten worden hiermee tegengegaan.
  2. Verplichting van een huurovereenkomst: De wet verplicht verhuurders om altijd een schriftelijke huurovereenkomst te sluiten met hun huurders. Dit biedt huurders meer zekerheid en voorkomt onduidelijkheden over rechten en plichten.
  3. Gemeentelijke bevoegdheden: Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om op te treden tegen verhuurders die zich niet aan de regels houden. Indien een verhuurder zich duidelijk niet aan de wet houdt kan de gemeente met een last onder dwangsom om direct opeisbare boetes handhaven. Zo kunnen ze slechte verhuurpraktijken beter aanpakken.
  4. Meldpunt en handhaving: Alle gemeenten in Nederland hebben een meldpunt ingesteld waar huurders klachten kunnen indienen over misstanden met hun verhuurder. Het Amsterdamse meldpunt is hier te vinden.

Samenwerking !WOON en gemeente

De gemeente Amsterdam en !WOON werken nauw samen bij de aanpak van malafide verhuurders en huisjesmelkers. Waar de gemeente een verhuurder die de wet overtreedt met bestuursdwang kan corrigeren ondersteunt !WOON de huurders via privaatrechtelijke wijze, bijvoorbeeld via Huurcommissie of Kantongerecht.

Heeft u vragen over intimiderend gedrag van uw verhuurder of is er sprake van overtreding van de Wet Goed Verhuurderschap? Neem dan contact met ons op.

De publicatie staat hier op de website van de Gemeente Amsterdam.

Artikel delen:

!WOON