VU moet ‘housing fee’ terugbetalen aan studenten

17 oktober 2024

De Vrije Universiteit (VU) mag geen kosten berekenen voor het bemiddelen in woonruimte tussen studenten en verhuurders. Dat staat in een recente uitspraak van de kantonrechter. Vijf internationale studenten kaartten deze kwestie aan omdat zij €400 dan wel € 200 moesten betalen voor het regelen van hun woonruimte. !WOON en het Emil Blaauw Fonds ondersteunden de studenten bij deze kwestie. De VU is veroordeeld deze kosten terug te betalen. Op grond van deze uitspraak hebben ook andere studenten die een ‘housing fee’ betaalden recht op teruggave.

In de wet is bepaald dat woningbemiddelaars geen kosten bij huurders in rekening mogen brengen. De rechter oordeelt nu dat de werkwijze van de VU vergelijkbaar is met die van bemiddelaars. De VU mag internationale studenten dus ook geen ‘housing fee’ in rekening brengen.

Het vinden van woonruimte in Amsterdam is voor alle studenten een enorme opgave. Onderwijsinstellingen bieden met name internationale studenten hierbij hulp, zo ook de VU. De VU regelt met verhuurders dat zij woonruimte voor deze doelgroep vrijhouden. De studenten melden zich hiervoor bij het International Office. Na betaling van €500 krijgen zij via een speciale website aanbod te zien van zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties. De VU brengt de student met de verhuurder in contact, daarna tekenen zij met elkaar het huurcontract. Afhankelijk van de duur van het huurcontract is deze “housing fee” momenteel € 500 resp. € 250 (ten tijde van de start van de rechtszaak was dit nog wat lager). Wanneer de student geen woonruimte vindt krijgt de student het bedrag terug. Op basis van de uitspraak is duidelijk dat de VU het bedrag helemaal niet had mogen vragen.

Tweezijdige bemiddeling

De VU gaf tijdens de behandeling van de zaak aan dat zij wél kosten zouden mogen vragen. Zij redeneert dat de garantie op een aanbod alleen mogelijk is omdat de VU aan de verhuurders leegstandskosten betaalt zodat de woningen gereserveerd blijven. De “housing fee” zou daarom niet gezien moeten worden als bemiddelingskosten.  De rechter volgt deze argumentatie niet. Door de beschikbare woningen op de website te plaatsen met als doel het regelen van een huurovereenkomst doet de VU namens de verhuurder het woningaanbod. De kantonrechter beoordeelt dat er dan wettelijk sprake is van (tweezijdige) bemiddeling waarvoor aan de huurder geen kosten gevraagd mogen worden. De kantonrechter gaat ook niet mee in het beroep van de VU op verjaring.

Kosten betaald? Vraag ze terug

Heb jij ook bemiddelingskosten betaalt aan de VU of een andere onderwijsinstelling? Stuur dan een brief waarin je verwijst naar deze uitspraak en vraag om jou het bedrag terug te betalen. Stuur de uitspraak zo nodig mee. De anonieme versie kan je hier downloaden.

Vorder bemiddelingskosten, borg en contractkosten terug

Artikel delen:

!WOON