Het belang van een huishoudelijk reglement voor VvE’s

03 februari 2025

Recent zocht een eigenaar-bewoner uit Amsterdam Nieuw-West contact met !WOON. Op de agenda van de aankomende vergadering van de Vereniging van Eigenaren (VvE) staat het vaststellen van een nieuw huishoudelijk reglement. Is dat nou wel nodig vroeg deze bewoner zich hardop af. We redden het toch al jaren zonder al die extra regels?! Ondanks dat een huishoudelijk reglement nóg meer regels en afspraken bevat, kan het toch handig zijn. Hoe zit dat?

Het huishoudelijk reglement is een aanvulling op de splitsingsakte en het daarin opgenomen splitsingsreglement en de wet. Hierin staan allerlei formele en juridische regels, zoals wat hoort tot de gemeenschappelijke delen en zaken, welk percentage iedere eigenaar betaalt van de gemeenschappelijke kosten en hoe jullie als VvE samen beslissingen nemen over onderhoud. Met het huishoudelijk reglement mogen jullie zelf – binnen de kaders – een nadere invulling geven aan praktische zaken. De zogenaamde woon- en leefregels.

Zelf aan de slag

Het huishoudelijk reglement stelt de VvE zelf op. Er mogen nooit regels in staan die in strijd zijn met de wet, de splitsingsakte of het huishoudelijk reglement. Jullie mogen niet opeens een nieuwe verdeelsleutel afspreken voor de gemeenschappelijke kosten of het overzicht van de gemeenschappelijke delen herschrijven. Het huishoudelijk reglement is een aanvulling op de bestaande regels. Het geeft jullie zelf de mogelijkheid om met elkaar na te denken over hoe jullie samen willen wonen in één gebouw.

Wat staat er in?

In het huishoudelijk reglement staan bijvoorbeeld regels over:

  • het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de centrale hal, de liften, de parkeergarage, de tuin of andere gemeenschappelijke voorzieningen. Hoe willen jullie die ruimtes gebruiken? Wat mag wel en wat mag niet? Mag je bijvoorbeeld barbecueën in de gemeenschappelijke tuin?
  • het voorkomen van (geluids)overlast. Bijvoorbeeld regels rondom isolatie van harde vloerbedekkingen, tijden waarop geklust mag worden of regels over huisdieren.
  • melden van onderhoud en de opvolging daarvan. Tot welk bedrag is het bestuur bevoegd zelfstandig te beslissen over onderhoudswerkzaamheden? En wanneer speelt de vergadering een rol? Hoe werkt dat?
  • verbouwingen en de toestemming die meestal nodig is. Hoe vraag je die toestemming? En wanneer heb je die eigenlijk nodig? Veel eigenaren zijn zich niet bewust dat zij bij een (grote) verbouwing ook de VvE moet informeren en/of toestemming nodig is van de VvE.

Begrijpelijke taal

De wet, de splitsingsakte en het splitsingsreglement staan vol met moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen. Logisch dat niet alle eigenaren deze documenten goed begrijpen. Door het huishoudelijk reglement in begrijpelijke taal te schrijven, zorg je ervoor dat de leefregels voor alle eigenaren duidelijk zijn.

Toch wel handig

Ondanks dat het huishoudelijke reglement in eerste instantie nóg meer regels betekent voor de VvE, geeft het ook meer duidelijkheid en invulling aan de bestaande regels. Nadat we met de bewoner uit Nieuw-West het nieuwe huishoudelijke reglement hadden doorgenomen, werd hij steeds enthousiaster. Toch wel handig, zo’n document!

Meer weten? Volg ons webinar op 12 juni

Op 12 juni 2025 organiseert !WOON een gratis webinar over het huishoudelijk reglement. Wil je meer weten over dit onderwerp? Meld je dan nu aan voor ons webinar.

Webinar VvE: Huishoudelijk reglement (juni 2025)

Artikel delen:

!WOON