De glasvezelmannen komen…

26 maart 2025

Er valt een brief op de mat: We komen bij u glasvezel aanleggen en de monteur komt op 00-00-00 langs. ‘s Avonds gaat de bel ‘Ik ben van xxx wij leggen glasvezel aan in uw buurt, wilt u overstappen? Ik heb een hele goede aanbieding…’ Moet ik dat nou wel of niet doen, kan ik weigeren? Heeft dat consequenties? Ik woon in een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan dat zomaar? Veel vragen, die we in dit artikel verduidelijken.

Allereerst is het belangrijk om twee zaken bij de aanleg van de glasvezel te onderscheiden:

  1. De infrastructuur: Het aansluiten van het huisadres op het glasvezelnetwerk ‘in de straat’
    Het is een nutvoorziening zoals bijvoorbeeld de aansluiting op het elektriciteitsnet.
  2. Het abonnement: Het aansluiten van de bewoner op het glasvezelnetwerk via een provider.
    Je bent niet verplicht om over te stappen naar een glasvezelabonnement. Wil je overstappen dan heb je in de meeste gevallen de keuze uit verschillende providers.

Kan ik de aansluiting op het glasvezelnetwerk weigeren? En is dat verstandig? Dat hangt ervan af, ben je huurder of eigenaar?

Huurders

Als huurder ben je verplicht om mee te werken aan het aanleggen van de infrastructuur. De eigenaar-verhuurder regelt dit met het bedrijf dat het glasvezelnetwerk aanlegt. Je bent niet verplicht om over te stappen op glasvezel, je hoeft dus geen ander internetabonnement te nemen. Die keuze is geheel aan jou. Het komt daardoor voor dat jouw woning is aangesloten op glasvezel, maar dat jij er (nog) geen gebruik van maakt.

Eigenaar van een appartement in een VvE

De VvE is verplicht mee te werken aan de realisatie van de infrastructuur. Dit staat in de telecomwet. Uiteraard moet de aanleg op de minst bezwarende wijze gebeuren. Voor de doorvoer van de kabels zijn (kleine) aanpassingen aan de gemeenschappelijke gedeelten en/of zaken van de VvE vaak nodig zoals bijvoorbeeld een gaatje in gevel of een kabelgoot langs de gevel. Hiervoor is, afhankelijk van de bepalingen uit de splitsingsakte, toestemming nodig van de vergadering van eigenaren.

Je bent niet verplicht om je internetabonnement te wijzigen en gebruik te maken van de glasvezelaansluiting.

Eigenaar van een (eengezins)woning

Ben je de enige eigenaar van een grondgebonden woning, dan beslis je zelf of je meewerkt aan de aansluiting op het glasvezelnetwerk.

Belang van een aansluiting op het glasvezelnetwerk

Wellicht denk je dat je nu en in de toekomst geen gebruik maakt van internet via glasvezel. Je besluit daarom wellicht om je niet te laten aansluiten. Denk hier goed over na. Nu wordt de glasvezelinfrastructuur gratis gerealiseerd, maar als je later toch een glasvezelaansluiting wilt moet je zelf de kosten voor de aanleg betalen. Bedenk bovendien dat KPN het oude kopernetwerk (voor de DSL) gefaseerd afsluit in gebieden waar al glasvezel ligt. Met een aansluiting op het glasvezelnetwerk heb je op dat moment de keuze tussen kabel of glasvezel.

Artikel delen:

!WOON