Geen ontbinding huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik, geen redelijk aanbod

Kenmerk: 7642922 CV EXPL 19-7307
Datum uitspraak: 8 augustus 2019
Rechter: M.R. Jobsis
Instantie: Kantonrechter
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder eist ontbinding huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik, illegaal onderverhuur en omdat huurder een redelijk voorstel tot huurverhoging heeft geweigerd. De rechter heeft geoordeeld dat er geen sprake is van dringend eigen gebruik of illegaal onderverhuur. En omdat het een all in huurprijs betreft, en dus een sociale huurwoning betreft, is de huurverhoging ook niet redelijk.

Samenvatting

Huurder woonde op het adres samen met medehuurder. Samen huurden zij de gehele woning. Beide huurders waren verantwoordelijk voor het betalen van 750 euro inclusief g/w en licht. In totaal dus 1500 euro. Huurders en verhuurder waren een all-in prijs overeengekomen.
Verhuurder heeft per brief aangegeven dat zij de huurovereenkomst wil opzeggen op grond van dringend eigen gebruik. Medehuurder heeft ingestemd met de opzegging. !WOON heeft namens zittende huurder een brief gestuurd waarin !WOON aangeeft dat zittende huurder niet akkoord gaat met de opzegging. Onder andere omdat de verhuurder eerder aangaf dat hij de woning wil verkopen. Er is dus geen sprake van dringend eigen gebruik.

Verhuurder heeft vervolgens getracht om met zittende huurder een nieuwe huurovereenkomst af te sluiten. Verhuurder wilde graag de woning voor 2000 euro per maand verhuren. Huurder is daarmee niet akkoord gegaan. Huurder heeft zelf 1500 euro voorgesteld. Omdat er geen overeenstemming was heeft de verhuurder nogmaals opgezegd. Dit keer omdat huurder volgens verhuurder niet akkoord gaat met een redelijk voorstel. Ook was de verhuurder van mening dat huurder illegaal onderverhuurde aan haar zoon. Er is echter geen onderverhuurverbod opgenomen in de huurovereenkomst
De rechter heeft het volgende overwegen:
– Huurder is de huurder van de gehele woning tegen een all-in prijs van € 750,00 per maand;
– dat die all-in prijs niet geliberaliseerd kan zijn (dat betekent dat huurder in de toekomst niet met gigantische huurverhogingen kan worden geconfronteerd);
– dat er geen sprake is van onderverhuur.
– Het is niet duidelijk bewezen dat er sprake is van dringend eigen gebruik

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON