Hoofdverblijf niet in de woning: ontbinding huurovereenkomst

Kenmerk: 200.239.336/01
Datum uitspraak: 12 maart 2019
Rechter: Toorman, Vd Kwaak, Stolp
Instantie: Gerechtshof Amsterdam
Winnaar: verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurster verblijft mede op medische gronden lange tijd in Suriname. Haar kinderen blijven op de woning. Kantonrechter wijst in kort geding ontbinding van de overeenkomst af, maar Gerechtshof stel alsnog verhuurder in het gelijk.

Samenvatting

Verhuuder eist ontruiming wegens het niet hebben van hoofdverblijf. Rechter stelt huurder in het gelijk en Eigen Haard gaat in beroep.
Huurder heeft in periode juni 2015 – maart 2018 lange tijd in Suriname verbleven. Gedurende haar afwezigheid verbleven haar kinderen in haar woning. Huurster geeft toe dat zij lange tijd in Suriname is geweest maar voert aan dat dit was wegens gezondheidsproblemen. De kantonrechter sluit niet uit dat gezondheid de reden is van het lange verblijf in Suriname en ziet geen verboden onderhuur of ingebruikgeving aan derden omdat de kinderen tot de familie behoren. Het Gerechtshof oordeelt echter dat huurster in drie jaar tijd slechts 10 maanden in Nederland verbleef. Zij heeft geen gebruik gemaakt van huisbewaring terwijl Eigen Haard haar daar op wees toen zij zelf belde met het idee om de huurovereenkomst over te zetten op haar kinderen. Het hof verwacht dat een bodemprocedure tot ontbinding van de huurovereenkomst leidt en wijst onbinding toe met een termijn van 6 maanden. Kosten worden gecompenseerd.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON