Natuurlijke verbintenis: restant huurschuld na dwangakkoord tegen finale kwijting versus vordering na uitspraak Huurcommissie

Kenmerk: 8436438/CV EXPL 20-3179
Datum uitspraak: 7 april 2021
Rechter: C.E. van Oosten-van Smaalen
Instantie: kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Middels een dwangakkoord (d.d. 4-12-2018) moe(s)t verhuurder tegen finale kwijting akkoord gaan met een betalingsregeling van een deel van een huurschuld. Huurder gaat vanwege ernstige onderhoudsgebreken naar de Huurcommissie en wordt in het gelijk gesteld waardoor de huur met terugwerkende kracht vanaf 1-9-2018 wordt verlaagd. Verhuurder wil niet terugbetalen maar mag de restschuld niet verrekenen met de vordering van huurder. Huurder was het bedrag niet verschuldigd en verhuurder onderbouwt de schade die zij zou lijden door niet te mogen verrekenen niet.

Samenvatting

Ernstige vochtklachten waardoor o.a. vloerbalken zijn aangetast. Omdat verhuurder niet reageert op diverse verzoeken de gebreken te verhelpen wordt een onderhoudsprocedure gestart en uiteindelijk gewonnen. Verhuurder wil teveel betaalde huur niet terugbetalen omdat zij middels een dwangakkoord (4-12-2018) tegen finale kwijting heeft moeten schikken in een schuld die voor de procedure bij de Huurcommissie was ontstaan. Ze wil ook dat huurder de woning uit gaat zodat de hele vloer vervangen kan worden. Gedurende de procedure krijgt huurder via urgentie een nieuwe woning.

De rechter is van mening dat ondanks de natuurlijke verbintenis verhuurder het restant van de huurschuld niet mag verrekenen. Huurder was het bedrag niet verschuldigd en verhuurder onderbouwt niet de schade die zij zou lijden door niet te mogen verrekenen. Ze moet bijna € 6.000 terugbetalen. Huurder had de teveel ontvangen huurtoeslag na de tijdelijke huurverlaging al terugbetaald aan de BD.

Huurder krijgt slechts een klein deel van de borg terug omdat ze zonder overleg een wand/tussenschot had verwijderd.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON