Ten onrechte niet ter beschikking stellen van woning na einde renovatieovereenkomst
Opnieuw zoeken:
Samenvatting
De kantonrechter heeft geoordeeld dat verhuurder ten onrechte een woning niet ter beschikking heeft gesteld na renovatie ten behoeve van de huurder.
Huurder huurt sinds 1979. In februari 2005 is met huurder een renovatieovereenkomst gesloten. Hierin is o.a. afgesproken dat huurder tijdelijk een wisselwoning zal huren, na de renovatie (gepland november 2005) zal huurder in zijn woning kunnen terugkeren.
Huurder heeft bij verhuurder meerdere malen een schriftelijk verzoek ingediend met de vraag wanneer hij kon terugkeren in de woning. Verhuurder geeft aan dat hij in november terug zou kunnen keren in de woning maar huurder krijgt geen kopie van de nieuwe sleutels.
In oktober 2005 meldt verhuurder aan huurder dat de werkzaamheden aan de woning zijn afgerond, huurder kan echter niet terugkeren in de woning.
Gehuurde blijkt nieuwe huurder te hebben.
Huurder vordert dat verhuurder de woning leeg en ontruimd ter beschikking stelt.
Verhuurder stelt dat huurder het gehuurde niet als hoofdverblijf gebruikt en daarom in strijd zou handelen met de huurovereenkomst, daarom zou de ter beschikking stelling van de woning kunnen worden opgeschort.
Kantonrechter stelt dat aan de orde is de zaak dat verhuurder tijdelijk beschikking heeft gekregen over de woning voor een noodzakelijke onderhoudsbeurt terwijl deze woning al langdurig ter beschikking stond van huurder. De vordering van huurder tot ontruiming van de woning en ter beschikking stellen van huurder door verhuurder is volgens de kantonrechter volkomen terecht.
Verhuurder had na voltooiing van de renovatie de woning weer ter beschikking moeten stellen aan huurder dat hij dit niet heeft gedaan en de woning feitelijk aan een ander heeft gegeven houd de verhuurder de woning ten onrechte onder zich. Tevens oordeelt de kantonrechter dat hij niet voldoende overtuigd is dat huurder in strijd handelt met de huurovereenkomst.
Verhuurder wordt veroordeeld tot ontruiming van de woning en deze ter beschikking te stellen aan huurder.
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.
Artikel delen: