Zolderkamer in gebruik als slaapkamer
Opnieuw zoeken:
Samenvatting
Huurders zijn los van elkaar door indeplaatsstelling op de huurovereenkomst gekomen. Hun rechtsvoorgangers gaven hun bemiddelaar opdracht te zoeken naar een woning met twee slaapkamers, voor huurders die geen duurzaam gemeenschappelijk huishouden vormen; in overeenstemming met verhuurder bood hij hen het gehuurde aan.
Een vorige huurder, tevens medewerker van verhuurder, heeft in 2017 de zolderkamer, die tot het gehuurde behoort, tot verblijfsruimte met uitgebreide sanitaire voorzieningen omgebouwd. Deze verbouwing vond plaats met medeweten en instemming van verhuurder. De zolderkamer is naar uiterlijke kenmerken en eerder toegestaan gebruik aan te merken als verblijfsruimte/slaapkamer. Eigenaar heeft echter nagelaten een omzettingsvergunning aan te vragen voor het veranderde gebruik op zolder.
Het laatste eindinspectierapport en de daaropvolgende opnamestaat van huidige huurders toont de zolderkamer in deze staat.
De huurovereenkomst heeft echter een generieke bepaling dat de zolder niet anders gebruikt mag worden dan als bergruimte, zonder de voorafgaande en schriftelijke toestemming van verhuurder. Toch worden er afspraken met de rechtsvoorgangers van huurders gemaakt: zij mogen de zolderkamer gebruiken als slaapkamer, zoals dat al sinds 2017 het geval is. Whatsapp gesprekken ondersteunen deze afspraak.
Nieuwe eigenaars stellen verrast te zijn, de situatie gevaarlijk te vinden en bovendien het pand niet te kunnen verzekeren. Eigenaars vorderen primair ontruiming van het (gehele!) gehuurde en het “terugbrengen” van de zolder in de staat zoals de huurovereenkomst beoogt, subsidiair uitsluitend dat laatste. Rechter wijst alle vorderingen af en geeft ook nog tik op de vingers: beweerde overtreding, gevaar of onverzekerbaarheid is door verhuurder onvoldoende aannemelijk gemaakt om ontruiming te rechtvaardigen, bovendien heeft zij niets ondernomen om de huidige situatie te legaliseren hoewel dat wel op haar pad lag.
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.
Artikel delen: