In heel Nederland is gestart met de wijkgerichte uitrol van slimme meters. De landelijke overheid en netbeheerders streven er naar in 2020 klaar te zijn met het vervangen van alle oude gas- en elektrameters door een slimme meter. Liander, de netbeheerder in de regio Amsterdam, regelt de wijkgerichte plaatsing. Dit is gratis. Wie aan de beurt is, krijgt vanzelf een brief. Dit gaat per postcodegebied.
Na het plaatsen van de Slimme Meter krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Je ontvangt standaard elke maand per post of e-mail een overzicht en een indicatie van de energiekosten die je hebt gemaakt. Hiermee weet je ook beter of het maandelijks voorschot dat je betaalt, genoeg zal zijn. De netbeheerder mag de meter niet vaker uitlezen, tenzij je daar toestemming voor geeft. Dat kan je bijvoorbeeld doen om zo zelf de meterstanden dagelijks te ontvangen via internet of een app. Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier is met de slimme meter ook makkelijker. Het opmaken van de eindafrekening en doorgeven van de beginstand aan een nieuwe leverancier gaat voortaan vanzelf.
Energiedisplays en apps
Als je ervoor kiest de data van de slimme meter te delen met een display in je huis of met een (internet)applicatie, krijg je veel beter zicht op je eigen energieverbruik.
Als je je data liever niet deelt met de energieleverancier of aanbieder van een app, en dus graag in huis houdt, kan je kiezen voor delen van de gegevens via de zogenaamde “P1-poort”. Aan deze aparte poort in de meter kan je dan een speciale “dongel” koppelen die de informatie via een radioverbinding doorgeeft aan een eraan gekoppeld display. De verkrijgbaarheid van dergelijke displays is in Nederland helaas nog beperkt. In andere landen zoals Engeland krijg iedereen een vergelijkbaar display bij de slimme meter. Dat heeft aantoonbaar geleid tot energiebesparing.
Wie kiest voor delen met een (internet)apps moet dit de slimme meter dit meestal laten delen via de (3G)internetverbinding van de meter. Dat is afhankelijk van de applicatie waarvoor is gekozen. Vaak zit hier een extern bedrijf(je) tussen dat dan ook mag beschikken over de gegevens. Dergelijke bedrijven hebben hiervoor een vergunning nodig. Veel van deze applicaties vragen een eenmalig bedrag of abonnementskosten per maand. Enkele zijn er gratis. Er zijn ook (internet)apps die de informatie delen via de P1-poort. Deze zijn tegen betaling verkrijgbaar bij enkele energieleveranciers.
Amsterdammers konden zich tot 1 juni 2019 melden om in het kader van een onderzoek een jaar lang gratis een energiedisplay thuis te gebruiken. Deze display van het merk GEO werkt via de P1-poort. Informatie over het project is elders op de website te vinden.
Wil je zelf meer inzage in je verbruik via een display of app? Milieu Centraal biedt in samenwerking met de rijksoverheid een speciale pagina met het aanbod, die je helpt om een keuze te maken.
Privacy en veiligheid
De privacy en veiligheid is bij het huidige type Slimme Meter veel beter geregeld dan voorheen. De meter is en wordt nog steeds continu uitgebreid getest op veiligheid tegen hackers door de Radboud Universiteit. Het doorgeven van de gegevens verloopt via een goed beveiligde verbinding. Ook is het goed mogelijk om het automatisch verzenden van gegevens uit te zetten. In dat geval blijf je eenmaal per jaar zelf de meterstanden doorgeven.
Meer informatie
De Consumentenbond publiceerde een eerlijk artikel over Slimme Meters. Wat heb je eraan, en wat moet je doen als je je meter ‘dom’ wilt houden? Hoe het zit als je zonnepanelen hebt?
Ook bij Consuwijzer, het informatieloket van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is veel informatie over Slimme Meters te vinden
Netbeheerder Liander publiceert hier de planning van plaatsing van Slimme Meters. Helaas is dit niet altijd 100% up-to-date. Ook kunnen er andere redenen zijn waarom Liander eerder de meter in de woning komt vervangen. Zo worden soms series verouderde types gas- of elektrameters afgekeurd door KEMA.
Artikel delen: