Een verhuurder mag de huurprijs niet verhogen bij reparaties of onderhoud aan de woning. Herstel van achterstallig onderhoud kan nooit tot een huurverhoging leiden. Heeft de Huurcommissie de huurprijs tijdelijk verlaagd vanwege onderhoudsgebreken? Dan mag de verhuurder na herstel weer de oude huurprijs rekenen. De laatste gemiste huurverhoging kan worden ingehaald.
Een extra huurverhoging kan alléén als sprake is van een verbetering aan de woning. Bijvoorbeeld dubbelglas in plaats van enkelglas, centrale verwarming in plaats van een gaskachel of het plaatsen van een douche die er eerst niet was. Toestemming van de huurder is vereist. Leg afspraken vast in een onderhoudscontract. Het is niet noodzakelijk dat de exacte huurverhoging overeengekomen is, maar dat is natuurlijk wel het handigst. De hoogte van de huurverhoging hangt af van de investering van de verhuurder. Hoe duurder de werkzaamheden, hoe hoger de huurverhoging.
Procedure Huurcommissie
De huurverhoging kan de Huurcommissie na afronding van de werkzaamheden controleren. De verhuurder levert alle facturen in bij de Huurcommissie. Een rapporteur van de Huurcommissie beoordeelt welke kosten doorberekend mogen worden en welke kosten niet. Daarna beoordeelt de Huurcommissie of de huurverhoging redelijk is. Dit is de procedure ‘huurverhoging na woningverbetering’.
Je start binnen 3 maanden nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd de procedure bij de Huurcommissie. Is de verbetering op 13 april gereed, dan dien je uiterlijk op 13 juli een verzoek in. Een procedure bij de Huurcommissie kost de huurder €25 leges. Die krijg je terug als je de procedure wint.
Rekentool
Voor een globale berekening van de redelijke woningverbetering bij het aanbrengen van dubbel glas in bestaande kozijnen heeft !WOON een rekentool ontwikkeld. Deze is te vinden op de pagina Stappenplan: Aan de slag met een goed geïsoleerde woning.
Artikel delen: