Onderhuur betekent dat je de woning of de kamer huurt van de (hoofd)huurder. Je hebt geen huurcontract met de verhuurder, maar met de huurder. Je betaalt de huur aan de (hoofd)huurder en je hebt in principe geen huurrechten ten aanzien van de verhuurder. Bij onderhuur maken we onderscheid tussen onderhuur van de hele woning (zelfstandige woonruimte) en onderhuur van een kamer in de woning van de (hoofd)huurder (onzelfstandige woonruimte).
Onderverhuur van de hele woning komt voor als de hoofdbewoner tijdelijk (voor werk, studie of een andere reden) elders verblijft. Onderhuur van een hele huurwoning mag alleen met toestemming van de verhuurder. Onderhuur zonder expliciete toestemming mag niet. Doe je dit toch, dan riskeer je beëindiging van de huurovereenkomst. Als het gaat om het tijdelijk verhuren van een koopwoning heb je mogelijk ook toestemming nodig van de VvE.
Vaak stelt de gemeente ook eisen aan het onderverhuren van woonruimte. Dit noemt de gemeente 'huisbewaring'. De regels verschillen per gemeente. Informeer bij de gemeente waar je woonachtig bent naar de regels die daar gelden. Woon je in Amsterdam? Dan vind je hier meer informatie over huisbewaring.
Heb je toestemming van de gemeente, maar niet van de verhuurder? Dan riskeer je beëindiging van je huurovereenkomst. Heb je toestemming van de verhuurder, maar niet van de gemeente? Dan loop je eveneens een risico. Zorg er daarom voor dat je -indien nodig- alle benodigde toestemmingen hebt.
In de huurovereenkomst staat dat je zelf op de woning terugkeert en dat de tijdelijke huurder de woning moet ontruimen na afloop.
Huur je zelf een woning en verhuur je één kamer? Dan is dit ook een vorm van onderhuur. Vaak is toestemming van de verhuurder nodig, omdat de meeste huurovereenkomsten staat dat onderverhuur (van de gehele woning of een deel van de woning) niet mag.
Deze vorm van verhuur wordt ook 'hospitaverhuur' genoemd. De (onder)huurder woont bij de (onder)verhuurder in. Zij delen voorzieningen zoals de keuken, de badkamer en het toilet. De eerste 9 maanden van het contract gelden als proefperiode. In die tijd heeft de huurder minder huurbescherming en kan de verhuurder de overeenkomst eenvoudig en zonder reden beëindigen.
Woningdelen is een verzamelnaam voor een groep huurders die samen een woning huren. Daar zijn allerlei vormen bij mogelijk, waarvan onderhuur er één is. Één bewoner huurt de gehele woning en verhuurt vervolgens een aantal kamers onder.
Voor woningdelers gelden aanvullende regels, zoals een vergunning voor kamergewijze verhuur. Kijk voor meer informatie over deze woonvorm op onze pagina over woningdelen.
Eindigt de huurovereenkomst tussen de (hoofd)huurder en de (hoofd)verhuurder? Dan heeft dat directe gevolgen voor de onderhuurder(s). Onderhuurders van een kamer hebben helaas geen rechten ten aanzien van de (hoofd)verhuurder. Zij moeten de woning verlaten. Een onderhuurder van een zelfstandige woonruimte kan mogelijk wél blijven huren.
De (hoofd)verhuurder zet, als de overeenkomst met de hoofdhuurder eindigt, de huurovereenkomst met de onderhuurder voort. De verhuurder kan vervolgens binnen 6 maanden proberen de overeenkomst te beëindigen. Hiervoor stapt hij naar de rechter. De rechter toetst aan vier criteria:
- Heeft de onderhuurder voldoende inkomen om de huur te betalen?
- Is de onderhuur alleen aangegaan om de onderhuurder de positie van huurder te geven?
- Komt de huurder -indien van toepassing- in aanmerking voor een huisvestingsvergunning van de gemeente?
- Kan in alle redelijkheid van de verhuurder gevraagd worden dat hij de overeenkomst voortzet?
Artikel delen: