Vraag onterechte gluurverhoging terug bij belastingdienst

12 juni 2018

Wie in 2013, 2014 of 2015 extra huurverhoging heeft betaald op grond van een hoger inkomen kan dit terugvorderen bij de belastingdienst. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die besliste dat een huurder recht heeft op een schadevergoeding. Tussen 2013 tot april 2016 moest deze huurder extra huurverhogingen betalen. De inkomensinformatie had de belastingdienst aan de verhuurder  verstrekt. Dat bleek niet te mogen op basis van de toenmalige wet. Daarmee is het een inbreuk is op de privacy. Omdat de wet in april 2016 is aangepast was verstrekken van gegevens aan verhuurders vanaf 2016 wel toegestaan. De Belastingdienst heeft beroep ingesteld tegen het vonnis, maar voorlopig staat het gewoon en doen andere huurders er goed aan een claim neer te leggen. Dat gaat vaak om honderden en soms meer dan 1000  euro, afhankelijk van de betaalde huurprijs.

Dus wie in de periode 2013 tot april 2016 een hogere huurverhoging kreeg op basis van bij de Belastingdienst opgevraagde informatie kan bij de Belastingdienst een schadevergoeding eisen. Daarvoor is een standaardbrief die de Woonbond voor huurders heeft gemaakt. De Woonbond heeft ook een excel bestand gemaakt om de geleden schade te berekenen:

Let op: gluurverhoging over 2013 moet voor 1 juli 2018 worden teruggevorderd.

Meer weten? Lees dan dit artikel op de site van de Woonbond. Rechts boven op deze pagina is het vonnis van de Haagse rechtbank te downloaden.

Wie in Amsterdam hulp wenst bij de berekening of vragen heeft kan langs komen bij een van de spreekuren van !WOON.

Artikel delen:

!WOON