Pas op voor malafide aanbieders
Om te beginnen een waarschuwing. Niet leuk, maar helaas zijn er ook malafide aanbieders die misbruik maken van de woningnood. Ga niet zonder meer in op advertenties waarin woningen te huur worden aangeboden. Bedenk altijd dat wanneer een aanbod bijna “te mooi is om waar te zijn”, dan is het vaak ook “te mooi om waar te zijn”.
Laat je dus niet verleiden tot overhaaste beslissingen. Het is vervelend om, als je net een woning hebt gevonden, te horen te krijgen dat je die woning weer moet verlaten omdat iemand anders er meer recht op heeft. Je staat dan niet alleen op straat, maar vaak ben je ook heel veel geld kwijt. Informeer vooraf of een verhuurder of bemiddelaar betrouwbaar is en betaal nooit zomaar (grote) bedragen vooraf als aanbetaling. Wees ook alert als je om een kopie van je legitimatie gevraagd wordt. Als je dat al geeft, maak dan in elk geval je BSN onleesbaar en zet er duidelijk op met welk doel je het aan wie hebt gegeven.
Zie ook onze pagina Tips tegen oplichters.
Ben je opgelicht of vermoed je oplichting in Amsterdam? Neem contact op met het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.
Kopen van een woning
Kijk goed wat je kunt besteden en vergeet niet dat er ook kosten zijn voor onderhoud van de woning en het pand. Zorg bij voorkeur ook voor een bouwkundige keuring, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zie voor praktische informatie onze pagina’s over het kopen van een woning.
Kan je de woning ook betalen of zijn de woonlasten te hoog?
Het NIBUD heeft in het verleden een handige rekentool ontwikkeld om een indicatie te geven bij welk inkomen een woning ook betaalbaar is. Belangrijk om niet op termijn in de schulden en problemen te komen. Helaas werkt deze tool niet meer, maar let goed op je budget.
Betaal niet te veel
In heel Nederland is de huurprijs van woonruimte aan regels gebonden. Met een speciale rekentool is makkelijk na te gaan of er een maximum huurprijs voor de aangeboden woonruimte geldt en wat deze is. deze rekentool is hier te vinden. Voor mensen die een kamer huren en zaken als keuken, toilet en douche delen geldt de puntentelling voor kamers.
Zoektips voor studenten
- Ga je studeren in Amsterdam? Begin lang voor de start van het studiejaar met zoeken. Aan het begin van het studiejaar zijn nog meer mensen dan op zoek dan in de rest van het jaar.
- Vertel tegen iedereen (familie, vrienden, sport/hobbyclub, werkgever enz.) dat je woonruimte zoekt en vraag hen je te helpen.
- Gebruik social media en Marktplaats maar let heel goed op wie er reageert.
- Wees in het begin niet te kieskeurig en zoek niet alleen in de stadsdelen “binnen de ring”.
- Het is vrijwel onmogelijk om woonruimte te regelen zonder daarvoor naar de stad te komen.
- Als je een woonruimte gaat bekijken, bedenk dan van tevoren wat je belangrijk vindt en check of de woonruimte daaraan voldoet
- Als je contact opneemt met verhurende makelaars vraag dan of inschrijven voor een wachtlijst zin heeft.
- Als het niet lukt om betaalbare woonruimte te vinden in de stad waar je studeert, zoek dan ook in omliggende gemeenten. (Soms ben je met trein of bus nog sneller bij je opleiding dan wanneer je vanuit een buitenwijk de hele stad door moet fietsen).
Hulp bij zoeken op Woningnet
Mensen die in aanmerking komen voor een corporatiewoning via Woningnet hebben soms moeite met zoeken. Om die mensen te helpen hebben we spreekuren Woning Zoeken. Wat we kunnen betekenen staat op deze pagina. De lijst met spreekuren staat hier.
Artikel delen: