Woningruil en Indeplaatsstelling

Woningruil

Een van de middelen om een andere woning te vinden is woningruil. Daarbij ruilt het ene huishouden een zelfstandige woonruimte  met die van iemand anders. Wanneer u iemand gevonden heeft met wie u wilt ruilen dan kunt u een schriftelijk voorstel doen aan beide verhuurders om van woning te ruilen. Als deze instemmen kan de ruil in principe plaatsvinden, alleen is wel toestemming van de gemeente nodig als voor een van de woningen een woonruimtevergunning nodig is. Voor Amsterdam werkt dat als volgt.

Vaak zal de verhuurder van het moment gebruik maken om de huur te verhogen.  Als degene met wie u de woning ruilt bijvoorbeeld €500 huur betaalt, is het niet vreemd dat u €650 moet gaan betalen als u in de woning trekt. Soms is het mogelijk daar iets aan te doen.

Indeplaatsstelling

Soms zijn er zwaarwegende redenen voor de woningruil, bijvoorbeeld dat u in de buurt van uw werk moet wonen of dat u dicht bij familie moet zijn om ze te verzorgen. Of een te klein wonend gezin op een benedenwoning wil ruilen met iemand op leeftijd die moeite heeft met traplopen op een grote bovenwoning. Als de verhuurder de ruil weigert – of onmogelijk maakt door een te hoge huur te vragen – kunt u bij de kantonrechter om een zogenaamde indeplaatsstelling vragen. Als de rechter het verzoek toekent nemen de huurders elkaars contract over, inclusief de huidige huurprijs.

Wilt u hier meer informatie over of wilt u weten hoe dat werkt? Wij informeren u hier graag over.

Artikel delen:

!WOON